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On June 19,2019 came the Virginia State Bar, by Marni E. Byrum, its President, and 

Karen A. Gould, its Executive Director and Chief Operating Officer, pursuant to the Rules for 

Integration of the Virginia State Bar, Part Six, Section IV, ~ 10-4, and filed a Petition requesting 

amendments to Legal Ethics Opinion No. 1750. 

Whereas it appears to the Court that the Virginia State Bar has complied with the 

procedural due process and notice requirements of the aforementioned Rule designed to ensure 

adequate review and protection of the public interest, upon due consideration of all material 

submitted to the Court, it is ordered that Legal Ethics Opinion No. 1750 be amended as follows, 

effective immediately: 

LEGAL ETHICS OPINION 1750. LAWYER ADVERTISING AND SOLICITATION. 

* * * 

Opinion 

The appropriate and controlling rules of professional conduct relevant to the questions 

raised are Rules 7.1 and 7.3(d): 

RULE 7.1. Communications Concerning A Lawyer's Services. 

A lawyer shall not make a false or misleading communication about the lawyer or the 

lawyer's services. A communication is false or misleading if it contains a material 

misrepresentation of fact or law, or omits a fact necessary to make the statement considered as a 

whole not materially misleading. 

RULE 7.3. Solicitation of Clients. 

* * * 

(d) A lawyer shall not compensate, give, or promise anything of value to a person who is 



not an employee or lawyer in the same law firm for recommending the lawyer's services except 

that a lawyer may: 

* * * 

(2) pay the usual charges of a legal service plan or not-for-profit qualified lawyer referral 

service. 

A. Use of Actors in Lawyer Advertising. 

The Committee considered the issue of whether a television advertisement is misleading 

when an attorney or law firm uses an actor to portray an attorney associated with the law firm 

without disclosing that fact in the advertisement. 

The Committee is of the opinion that failing to disclose that the actor is not truly an 

employee or member of the law firm, when the language used implies otherwise, is misleading. 

For example, some advertisements feature actors who use first person references to themselves 

as lawyers or as members of the law firm being advertised. When the advertisement implies that 

an actor is actually a lawyer or client of the law firm, a disclosure that the actor is not associated 

with the firm, or that the depiction is a dramatization, is necessary to prevent the advertisement 

from being misleading. 1 

B. Use of "No Recovery, No Fee." 

The Committee considered whether the language "no recovery, no fee" or language of 

similar import contained in advertising or other public communication soliciting claims for cases 

in which contingent fees are permissible was false or misleading pursuant to Rule 7.1, as the 

lThere may also be legal requirements to disclose compensation given in exchange for 
endorsements or testimonials in advertising. These requirements are beyond the purview of the 
Committee. See, e.g., Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in 
Advertising, 16 CFR Part 255. 
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client might still be responsible for advanced costs and expenses regardless of whether any 

recovery was obtained. 

The Committee determined that use of the explicit phrase "no recovery, no fee" in the 

solicitation of contingent fee cases is misleading when the lawyer or law firm mayor will require 

the client to remain responsible for costs and expenses of litigation. According to Rule 1.8( e), a 

lawyer is permitted, but not required to, make repayment of costs and expenses contingent on the 

outcome of litigation. Thus, an advertisement or other public communication may only use the 

phrase "no recovery, no fee" when the lawyer or law firm has already made the decision that the 

client's responsibility for advanced costs and expenses will be contingent on the outcome of the 

matter. If the lawyer or law firm intends that the client will be ultimately responsible for the 

costs and expenses of litigation, it is misleading to use the phrase "no recovery, no fee" with no 

additional explanation that litigation expenses and court costs would be payable regardless of 

outcome because the public generally may not distinguish the differences between the terms 

"fee" and "costs." See Zauderer v. Office ofDisciplinary Counsel ofthe Supreme Court ofOhio, 

471 U.S. 626, 652-3 (1985) (finding that "[t]he State's position that it is deceptive to employ 

advertising that refers to contingent-fee arrangements without mentioning the client's liability for 

costs is reasonable enough to support a requirement that information regarding the client's 

liability for costs be disclosed"). The statement "no recovery, no fee" is misleading if a client is 

or may be liable for costs even if there is no recovery. See Rule 1.8(e). 

Also, the Committee considered the propriety of such phrases as "we guarantee to win, or 

you don't pay," "we are paid only if you collect," "no charge unless we win," or other language 

not making explicit reference to a legal "fee." Language of this type that does not make explicit 
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reference to a "fee" may be false and misleading in violation of Rule 7.1 if the language includes 

the implication that the client will not be required to pay either expenses or attorney's fees if 

there is no recovery, but the lawyer does not intend to make the costs and expenses contingent on 

the outcome of the matter. See also Rule 1.8( e). 

C. Firm Names and Offices. 

* * * 

D. Advising That an Attorney Must Be Consulted. 

The question arises whether it is permissible for an advertisement to state that an 

individual injured in an automobile accident must consult an attorney before speaking to any 

representative of an insurance company. While it may make good sense for an individual 

involved in an accident with an injury to consult with an attorney before speaking with a 

representative from an insurance company, there is no legal requirement for this. Since the 

proposed advertisement makes an explicitly false statement, to wit, that an individual "will have 

to consult an attorney," the proposed advertisement would be in violation of Rule 7.1. 

E. Participation in Lawyer Referral Services. 

Attorneys may advertise participation in lawyer referral services and joint marketing 

arrangements so long as the advertising is not false or misleading. See Rule 7.1. Lawyers may 

pay the "usual charges" of a legal service plan or not-for-profit lawyer referral service. See Rule 

7.3( d) and LEO 1751. The Committee is concerned that some advertising concerning lawyer 

referral services and joint marketing arrangements are misleading. As noted in LEO 910, 

statements which violate the Rules of Professional Conduct and which are used in 

advertisements by lawyer referral services would create automatic rules violations by the 
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participating attorneys. The following practices of lawyer referral services are misleading: 

* * * 

In order to qualify as a lawyer referral service for purposes of these rules, the service 

must: be operated in the public interest for the purpose of providing information to assist the 

clients; be open to all licensed lawyers in the geographical area served who meet the 

requirements of the service; require members to maintain malpractice insurance or provide proof 

of financial responsibility; maintain procedures for the admission, suspension, or removal of a 

lawyer from any panel; and not make any fee-generating referral to any lawyer who has an 

ownership interest in the service, or to that lawyer's law firm. See also LEOs 910, 10 14, and 

1175. 

F. Advertising Specific or Cumulative Case Results/Jury Verdicts/Comparative 
Statements. 

* * * 

G. Statements by Third Parties. 

* * * 

In sum, the requirements for lawyer advertising are all intended for the protection of the 

public. The restrictions on advertising content are carefully chosen to avoid misleading the 

public as they make the important choice of whom to select for legal representation. This 

Committee will not erode that protection where non-lawyers or their statements appear in the 

advertisements. Such a distinction would violate both the language of the pertinent rule and the 

spirit behind it. 

H. Communications Involving Listing in Publications such as The Best Lawyers in America. 

* * * 
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I. Use of "Specialist" or "Specializing In.'' 

* * * 

J. Use of "Expert" and "Expertise." 

* * * 
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